perjantaina, lokakuuta 06, 2006

KuparinhehkuaTämä ylläoleva videopätkä esittelee Salt Lake Cityn lähellä Binghamin kanjonissa sijaitsevan kuparikaivoksen. Kaivos on maailman suurin kuparin avolouhos ja sen omistaa Kennecott Utah Copper, Yhdysvaltain toiseksi suurin kuparintuottaja. Kennecottin puolestaan omistaa Rio Tinto.
Tällaisen kuopan äärellä mykistyy aika moni. Kaivoksen pohjalla näkyy kuorma-autoja kuin pieniä muurahaisia, todellisuudessa autot ovat pienen talon kokoisia ja niiden renkaatkin ovat miesten kokoa. Yksi rengas maksaa 25 000 dollaria.
Kuvassa Panu ja amerikansukulaiseni Waino.

Piti vielä sanoa, että Binghamin kaivosta sanotaan maailman rikkaimmaksi kuopaksi. Sitä se kai lienee myös tänään, nykyisillä korkeilla kuparinhinnoilla. Kennecott tuottaa miljardeja voittoa emoyhtiölleen.
Binghamia on kaivettu vuodesta 1906 lähtien ja se on yhteensä tuottanut 17 miljoonaa tonnia kuparia.
Ongelmat ovat osin samat kuin muillakin kuparikaivoksilla, energia maksaa yhä enemmän ja kaivosmiesten palkat kallistuvat. Kennecottin Binghamin kaivos oli myös muutama vuosi sitten lakkauttamisuhan alla. Kuparivarat olisivat loppuneet vuosikymmenen vaihteeseen mennessä, emoyhtiö tuli kuitenkin hätiin ja antoi rahaa laajentamishankkeelle, jonka turvin kaivos lienee käynnissä ainakin vuoteen 2017.

Tunnisteet: , ,