perjantaina, syyskuuta 22, 2006

Puolalainen Justiina

Kävin äskettäin lounaalla yhden puolalaisen elintarviketieteilijän kanssa. Justynan eli suomeksi kai Justiinan. Oli ihan mukava lounas, juteltiin niitä näitä. Justiina oli pari viikkoa sitten todella vaikuttunut, kun kuuli Panun puhuvan puolaa. "Ei voi olla totta, hän puhuu niin hyvin!"

Justiina ehdotti, että lähtisin hänen kanssaan salsakurssille jahka tulen Utahin reissultani. Kuulostaa hauskalta. Liikunta ja tanssi tekee hyvää niin sielulle kuin ruumiille.

Justiinalla on myös jotain projektiyhteistyötä VTT:n kanssa, joten hän saattaa tulla ensi vuonna muutamaksi kuukaudeksi Helsinkiin. Sitten voidaankin salsailla Helsingin yössä.

Eilen olimme puolestaan Panun kanssa lounaalla suomalaisen Aijan kanssa, joka on täällä Cornellissa associate professorina. Aija tutkii hyvin mielenkiintoisia juttuja, kuten innovaatiotoiminnan ja t&k-työn organisointia sekä esimerkiksi langattomien standardien syntyä. Keskustelimmekin siitä, kuinka hyvin kaikki on suomalaisella kännykkäkansalla yhden standardin maassa. Toista se on täällä Yhdysvalloissa, jossa standardeja on useita, mikä tarkoittaa päällekkäisiä ja hyvin reikäisiä verkkoja. "Tolppia nolla, voi sanoa jossain kohdin täällä Ithacassakin".
Tulee mieleen henkeen ja vereen suomalainen Stanley, jonka tapasimme Finger Lakes Finns festareilla, tämä vanhahko mies esitteli meille ylpeänä nokialaistaan. "Ei tämä toimi täällä Spencerissä - eikä myöskään kotikaupungissani Trumansburgissa, mutta jos ajan joskus Ithacan läpi, niin silloin kyllä toimii."

Aijalle kiitos, hän antoi minulle hyviä vinkkejä paikallisesta yrittäjäjärjestöstä.

Amerikan uutisista (siis niistä yleisistä) sen verran, että Wal-Mart (niin se täällä kovin paheksuttu jättimäinen vähittäisketju) on päättänyt myydä 300 eri geneeristä lääkevalmistetta (siis reseptilääkkeet, joita tekee joku muu kuin alkuperäisen lääkkeen keksinyt yhtiö) hintaan neljä dollaria paketti.
Yhdysvallathan on maailman suurin lääkemarkkina ja ah, niin kovin kallis!

“Competition and market forces have been absent from our healthcare system, and that has hurt working families tremendously,” sanoi Wal-Martin toimitusjohtaja H. Lee Scott Jr yhtiön tiedotteessa.

Todellisuudessahan tämä tarkoittaa sitä, että Wal-Mart ei ole mikään altruisti, vaan saa alennuksella myytävistä lääkkeistä oivan sisäänheittotuotteen. Vähän kuin kahvipaketit tai mäyräkoiraoluet meillä. Ehkä se ei olisi aivan niin paha asia päästää lääkkeet meilläkin muuallekin kuin apteekkeihin, vaikkapa edes ne itsehoitotuotteet kuten aspiriinit ja sen sellaiset.

Tunnisteet: , , , ,